angol  

Az újszülötteknek és szüleiknek indít támogatási programot Székesfehérvár

Egy új önkormányzati kezdeményezést indít 2017-től Székesfehérvár Önkormányzata, amellyel a város nevében a fehérvári újszülötteket köszöntik majd. Székesfehérvár Önkormányzata támogatásban kívánja részesíteni a székesfehérvári lakcímmel rendelkező újszülöttek szüleit. A támogatás időről időre, eseti jelleggel bővíthető lesz.Székesfehérvár Önkormányzata 2017. január 1-től „Székesfehérvári Születési Támogatási Programot” indít. Az elmúlt két év népesség-nyilvántartási adatait alapul véve körülbelül évi 800 olyan gyermek jön világra, akinek lakcíme Székesfehérváron van. A támogatás keretében minden székesfehérvári lakcímmel rendelkező újszülött szülője részére egy különleges fehérvári babaplédet, továbbá egy 20.000 forint értékű Erzsébet utalványt biztosít az önkormányzat. A programra a város harmincmillió forintot különít el a jövő évi büdzséből.
 
Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy több vidéki városban, illetve budapesti kerületben elkezdték már ezt a támogatási rendszert felépíteni, illetve Horváth-Tancsa Ágnes képviselő volt az, aki a Közgyűlésen javasolta ennek a témának a napirendre tűzését. Földi Judit és Dr. Horváth Miklósné képviselő asszonyok is segítették javaslataikkal a program előkészítését. „Akkor időt kértünk annak érdekében, hogy a programot össze tudjuk állítani. Ez most elkészült, pénteken pedig lehetősége lesz a város Közgyűlésének arra, hogy a székesfehérvári újszülötteknek – és nyilván az ő szüleiknek – egy támogatási programot elindítson. Ennek lenne szimbolikus és gyakorlati célja is: szimbolikus értelemben a város egy emléklappal Székesfehérvár polgárává avatja az újszülötteket, másodsorban szeretnénk, ha már a születés pillanatától kezdve kialakulna a csöppségek kötődése Székesfehérvár iránt. Ennek érdekében egy Székesfehérvár nevével és címerével ellátott takaróval ajándékozzuk meg a gyermekeket, míg szüleinek egy 20.000 forint értékű Erzsébet utalványt nyújtunk át. Terveink szerint már a kórházban megkapnák a családok ezt a meglepetést. Reméljük, hogy ez a támogatás a gyerekek és a családok kötődését is erősíti majd Székesfehérvárhoz!
 
A keddi sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a 2017-es év első fehérvári kisbabája a fentebb említett támogatáson túl azt a babakötvényt is megkapja, amihez 18 éves korában juthat hozzá. Ezen kívül arról is szó esett, hogy a „Zöld Város - Fehérvár tüdeje” elnevezésű fejlesztési programban egy olyan emlékparkot is szeretnének létrehozni, amely az újszülött székesfehérvári kisgyerekekről szól.