angol  

Önkéntes Csere-Bere

·         Az Önkéntes Csere-Bere a ”SZÉNA Egyesület a Családokért” (SZÉNA) és a „Székesfehérvári Otthon Segítünk Alapítvány” (SZOSA) által létrehozott önkéntes adatbázis, amely lehetővé teszi a családok számára szívességi szolgáltatások felajánlását és igénybe vételét.

·         A honlapunkon lévő önkéntes adatbázis eléréséhez regisztráció szükséges.

·         A regisztráció során mindenki felajánlhatja, mit tud nyújtani, s megadhatja azt is, mire volna szüksége.

 • A két dolog egymástól független, miután önkéntes szívességekről van szó, mindkét fél a maga lehetőségei alapján dönti el, hogy mit vállal, és hogy kinek fogadja el a szívességét. A szívességnyújtás nem üzlet, nem biztos, hogy attól kapjuk vissza, akinek mi megteszünk valamit.
 • A rendszer csak az egymásra találás lehetőségét biztosítja. Az önkéntesség alapja a közösségbe vetett bizalom. Bízunk magunkban és egymásban, hogy ha szívességet teszünk másoknak, mi is kapunk segítséget a többiektől.
 • A visszaélések elkerülése érdekében a regisztrációhoz fénykép, és személyi azonosító adatok szükségesek, de az érdeklődők csak az e-mail címet kapják meg, ezen keresztül vehetik fel egymással a kapcsolatot.
 • A regisztrált felhasználók a honlapon lévő adatbázisból a rendelkezésre álló keresési és lekérdezési lehetőség alapján kiválasztott önkéntes számára felkérést küldhetnek.
 • A felkérés eredményeként az érintett e-mailben értesítést, a felkérő pedig visszaigazolást kap a felkérésről. Minden további lépés a két fél szabad megegyezésén alapszik.
 • A felkérést indító feladata, hogy visszajelzést adjon a kapcsolatfelvétel eredményéről, a ___ menüpontban. Egy időben legfeljebb 2 nyitott felkérése lehet. Amíg ezek eredményéről nem ad visszajelzést, nincs lehetősége újabb felkérésre.
 • A visszajelzések alapján az önkénteseket az alábbi táblázat szerint, csillagokkal minősítjük, hogy az egymásról szerzett tapasztalatokról a többiek is információt kapjanak.

-

kezdő, még nincs minősítve

*

első pozitív visszajelzés

**

1 aktív hónap, csak pozitív visszajelzés

***

2 aktív hónap, csak pozitív visszajelzés

****

3 aktív hónap, csak pozitív visszajelzés

*****

angyal

 • A legtöbb pozitív értékelést kapott önkénteseket jutalmazzuk, a negatív értékelések az illető visszaminősítését vagy kizárását vonják maguk után.
 • A negatív értékelések tisztázására lehetőséget adunk, de az önkéntes szívesség bizalmi jellege miatt, panasz esetén az illető regisztrációját a moderátor jogosult felfüggeszteni, illetve megszüntetni.
 • A felkérőnek lehetősége van a felkérést értékelés nélkül visszavonni, de ha a kapcsolatfelvétel megtörtént, köteles azt értékelni.
 • Az önkéntes az általa vállalt szolgáltatás időszakát, helyét, egyéb szempontjait a vállalás megjegyzés rovatában tudja megadni. Felkérés esetén köteles a felkérő e-mail-ben megadott partnerrel a kapcsolatot felvenni, és a kapcsolatfelvétel eredményéről visszajelzést adni.
 • A kölcsönösség nem feltétel, de minden résztvevő érdeke, hogy az adott és kapott szívességek arányban legyenek egymással. A moderátorok a visszajelzések alapján figyelemmel kísérik az önkéntesek tevékenységét, és segítséget nyújtanak az egyensúly megteremtéséhez.
 • Az adatbázisban megadott inaktív felajánlások 60 nap után törlődnek, de a 60 nap minden felkéréssel újra indul. Akinek így nem marad aktív felajánlása, annak adatait egy évig megőrizzük, utána újra kell regisztrálnia.
 • A regisztrált tagok e-mail címükre rendszeresen értesítést kapnak az új felajánlásokról, és az önkéntesek számára szervezett rendezvényekről, ahol a személyes találkozásra is mód nyílik.

Példák

A szolgáltatás iránt elsősorban a gyerekes családok, egyedül álló idős emberek, vagy fogyatékkal élők érdeklődésére számítunk, akik bizonyos esetekben segítségre szorulnak, és ha a család vagy a szomszédok nem elérhetők, vagy nem segítőkészek, nincs hová fordulniuk. Jellemzően egyszerű, banális problémák ezek, amiket, ha a hozzátartozóink kérik, könnyedén megoldunk, “idegeneknek” azonban ritkán szoktuk felvállalni:

·         boltba, vagy gyógyszertárba kell menni, vagy hivatali ügyet kell intézni, de a beteg gyereket nem lehet egyedül hagyni,

·         ki kell cserélni egy égőt a csillárban (egy kerekes székes számára ez nem könnyű),

·         csak egyszerűen beszélgetni kell egy kicsit, meghallgattatni, elkísérni egy sétára a parkba,

·         a szívesség lehet alkalmi besegítés (takarítás, bevásárlás, etc.), gyermekekkel való foglalkozás, felügyelet, nyelvoktatás, korrepetálás, vagy akár utcai kíséret, délutáni társalgás, olyan mértékben, ami még nem terhes a felajánló számára.

A szívesség a legtöbb esetben hamar kölcsönössé válik:

 • a pótnagyinak elhozzuk a gyógyszerét a patikából, cserébe pitét süt a szombati ebédhez,
 • én játszok a gyerekekkel, amíg te bevásárolsz,
 • én elhozom a gyerekeket az oviból, te segítesz takarítani,
 • jellemző példa a gyermekfelügyelet, ami megoldható fizetett babysitterrel, de ha sikerül összehozni két vagy több hasonló helyzetben lévő családot, sokkal egyszerűbb és olcsóbb a gyermekfelügyelet kölcsönösségi alapon. Könnyebb szívvel bízom rá a gyermekem arra, akinek a gyermekére holnap én fogok vigyázni.

 

Adatvédelmi nyilatkozat

Ezt a weblapot a „SZÉNA Egyesület a Családokért” (SZÉNA) tartja fenn. Amikor Ön ezt a weblapot felkeresi, a SZÉNA közvetlen vagy közvetett módon gyűjthet Önről személyes információkat (ahol megkérjük, hogy adjon meg adatokat). Mindamellett a SZÉNA csak a jelen adatvédelmi nyilatkozatban megadott információ szerint fogja felhasználni az Ön által megadott adatokat és kötelezi magát a begyűjtött adatok védelmére. A jelen nyilatkozat arra irányul, hogy lefektesse a SZÉNA a weblappal kapcsolatos adatfeldolgozási céljait, és azt, hogy hogyan tudja Ön érvényesíteni személyes adatvédelemmel kapcsolatos jogait.

Az adatfeldolgozás céljai

A SZÉNA az Önkéntes Csere-Bere szolgáltatás keretében adatokat gyűjt weblapja látogatóiról annak érdekében, hogy az önkéntes közvetítéssel kapcsolatos esetleges visszaéléseket megelőzze, és a családok számára szervezett programokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban tájékoztatást adjon felhasználói részére. Az Ön által megadott adatokat arra használjuk, hogy szükség esetén kapcsolatba lépjünk Önnel, pl. azért, hogy a cserebere során esetlegesen felmerült problémát tisztázzuk, a weblap működésének változásairól tájékoztassuk vagy esetleg új programokat, szolgáltatásokat ajánljunk Önnek. A hírlevelekről bármikor leiratkozhat, de az önkéntes szolgáltatásokat csak e-mail elérhetőség mellett tudjuk biztosítani.

Felelősség korlátozása

Jelen a felelősség korlátozására irányuló jogi nyilatkozat feltételei (a továbbiakban „jognyilatkozat”) a SZÉNA Egyesület a Családokért (http://www.szena.hu) honlapjára vonatkozik. Kérjük, figyelmesen olvassa el ezt a jognyilatkozatot. Önt a weblap felkeresése és a rajta található információk használata során e jognyilatkozat kötelezi.

A weblap használata

Az ezen az oldalon, vagy ezen az oldalon keresztül szerzett információkat javasoljuk minden esetben körültekintően leellenőrizni. Ezen információkra alapozott döntéseit saját felelősségére hozza. Annak ellenére, hogy a SZÉNA pontos, teljes és friss információk megadására törekszik, amelyek megbízhatónak vélt eredettel rendelkeznek, a SZÉNA nem garantálja vagy állítja, sem direkt módon sem célzással, hogy a weblapon vagy weblapon keresztül közölt információk pontosak, teljesek vagy frissek. A SZÉNA a regisztrált felhasználók által megadott információkat teszi közzé, ezek ellenőrzésére nincs módja. Ugyanez érvényes a felhasználók által adott visszajelzésekre, amelyekből származó esetleges vitákat a felhasználóknak egymás között kell rendezniük, a SZÉNA csak a kapcsolatfelvételhez szükséges információk megadását vállalja. A SZÉNA nem garantálja, hogy ez a honlap hibátlanul vagy megszakítás nélkül működik. Tilos oly módon használni ezt a weblapot, hogy más internet felhasználók érdekeit sértse, illetve hogy a weblap működését veszélyeztesse, vagy a rajta keresztül elérhető információkkal visszaéljen.